Sanne te Meerman

'Stoornisdenken: hebben we allemaal CSDD?' 

In en om de school horen we steeds vaker afkortingen als ADHD, ODD, PDD-NOS en CD. Deze stoornissen zouden voornamelijk hun oorsprong vinden in de hersenen van kinderen. Maar als we goed kijken naar wat we uit onderzoek weten, dan blijkt het een stuk ingewikkelder te zijn. Al heeft gedrag altijd wel met de hersenen te maken, dat betekent niet dat gedragingen die we abnormaal vinden op een hersenstoornis duiden. Waarom denken we dat dan toch vaak? Hebben we soms last van CSDD? Common Sense Deficit Disorder? Of is er meer aan de hand? In deze presentatie laat Sanne te Meerman van Druk & Dwars, de onderzoeksgroep van Laura Batstra, zien hoe (beelden) taal ons voor de gek kan houden.

Laura Batstra publiceerde in Passend Onderwijs nummer 3 van 2018 een artikel over dit onderwerp. U kunt dit hier als pdf downloaden. Laura is momenteel met zwangerschapsverlof (en wordt vervangen door Sanne te Meerman). Sanne werd op de IB dag 2019 beoordeeld met een 8, een belangrijke reden om hem weer te vragen om op de WIB te spreken.

Over Sanne te Meerman

Sanne te Meerman is opgeleid als socioloog en promoveert binnenkort op een onderzoek naar de manier waarop er geschreven wordt over ADHD in universitaire studieboeken. Hij is werkzaam voor Druk & Dwars, een organisatie die is opgericht door Laura Batstra en die voor ogen heeft dat we meer aan de maatschappij en minder aan kinderen gaan sleutelen.