Josée Coenen - Er was eens … een anderstalige leerling. Of: “Ik begrijp niets van, juf.”

We beginnen met een quiz: Wat weet u al over het Nederlands aan /van/voor anderstaligen?

Tussendoor ga ik in op achtergronden van het onderwijs Nederlands aan anderstaligen: wat is taal? Wat is Nederlands? Wat is taalverwerving en T2-verwerving? Wat zijn succesfactoren en wat zijn belemmerende factoren?  Vervolgens  behandel ik kort de verschillende gestelde vragen: wat kan ik als IB-er doen voor leerkrachten die lesgeven aan anderstalige leerlingen? Wat is de relatie tussen taal en woordenschat ? Wat is de rol van de eigen taal?

Tot slot geef ik wat voorbeelden uit Zien is snappen.

Josée Coenen is taalkundige en senior adviser voor Bazalt op het gebied van onderwijs Nederlands aan anderstaligen Zij geeft bijscholingen en nascholingen aan leerkrachten, interne begeleiders, remedial teachers, directeuren, en was voor kort coördinator van de post-hbo-opleiding Leraar Nederlands voor anderstaligen in het p.o.

Zij schreef onder andere  Prentenboeken en het Nt2-onderwijs en Woorden in prenten samen met Marion Nout; Zien is snappen, samen met Marije Heijdenrijk en De bovenkamer: een opzoekgrammatica voor anderstalige leerlingen van 8 tot 15 jaar (en ouder). In 2015  en 2016 schreef ze samen met Ans Drubbel een  jaarprogramma voor nieuwkomers. Zie www.watenhoe-nt2.nl.

Foto Josée: Roel Burgler.