Kees van Overveld

Tips en trucs voor IB'ers die collega’s in moeilijke groepen begeleiden

Een moeilijke klas is een klas die door de leraar als moeilijk wordt ervaren. Het begeleiden van leraren in een moeilijke groep vinden veel intern begeleiders lastig. Er wordt veel van je inlevingsvermogen en communicatievaardigheden gevraagd.

De begeleiding roept veel vragen op: Hoe ga je een collega begeleiden die het moeilijk heeft?
Hoe vertel je de waarheid zonder te beschuldigen of weerstand op te roepen?
Met wie ga je aan de slag: de groep en/of de leraar?
Wat zijn strategieën die werken?

Kees van Overveld zal in deze lezing antwoord geven op deze en andere vragen.

Dr. Kees van Overveld (1963) is pedagoog. Hij heeft ruime ervaring in het onderwijs als invaller, leraar speciaal onderwijs, intern begeleider, schoolbegeleider, hogeschool(hoofd)docent en onderzoeker. In 2008 is hij gepromoveerd op een onderzoek naar agressie onder jongens.

Van Overveld heeft een eigen trainingsbureau voor het onderwijs (www.keesvanoverveld.nl) van waaruit hij scholing biedt op het gebied van het voorkomen en aanpakken van gedragsproblemen, agressie, pesten en geweld binnen scholen. Ook is hij actief als gedragscoach in moeilijke groepen.

Kees heeft vele artikelen en boeken over gedrag geschreven. Bij Uitgeverij Pica verscheen onder meer  Groepsplan Gedrag. Planmatig werken aan passend onderwijs (zowel een versie voor po én vo), SEL. Sociaal emotioneel leren als basis en Gedragsoplossingen voor de moeilijke groep.