Peter Heerschop - Waar het in het onderwijs écht over gaat

Leert iedereen in de toekomst ook nog? Wat maakt het onderwijs soms zwaar? Wat maakt het zo mooi? Wat is er nu vooral nodig? Wat is er al geweldig goed?

Peter Heerschop (o.a. voorheen NUHR, column Lieve Marianne) volgt het onderwijs al ruim 30 jaar zeer nauwgezet, bezoekt veel scholen, houdt lezingen, werkt samen met het NIFOZ en andere instanties, geeft adviezen aan het ministerie, begeleidt aanstaande docenten, en probeert waar dan ook leerlingen en docenten dichterbij elkaar te brengen in een omgeving van “Kwaliteit van Leren”. 

Hij kiest humor vaak als basis van zijn lezingen. Maar altijd humor die gestoeld is op een visie. Altijd met een doel voor ogen. Namelijk om veel meer invalshoeken en mogelijke aanpakken te ontdekken. Vervolgens de praktijk niet uit het oog te verliezen en het terug te koppelen bij alle betrokkenen. Naast “goeroe” ook vooral in het veld te blijven werken. Humor geeft meer openheid en een grotere bereidheid om te veranderen.  

Peter schrijft momenteel aan zijn nieuwe theatervoorstelling (2020-2021). December 2018 leek zijn laatste column Lieve Marianne bij Radio538 te horen, maar vanaf mei 2019 is Peter weer wekelijks aan het eind van de week te horen met zijn prachtige column.

Peter Heerschop (Bussum, 1960) is cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver. Hij studeert af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en heeft daarna acht jaar pedagogiek gestudeerd met als hoofdvak onderwijskunde. Hij heeft 20 jaar les gegeven en was tien jaar lang leerlingenbegeleider / counselor in het VO en BO. Hij heeft hier zelfs een instrument voor ontwikkeld.

Op de ALO-academie leert hij Joep van Deudekom kennen, met wie hij goede vrienden wordt. Viggo Waas zat twee klassen lager. Eind jaren tachtig richten ze samen cabaretgroep NUHR op. In 1987 dringen ze totaal onvoorbereid door tot de finale van Cameretten. Met NUHR maakt Peter succesvolle programma’s als Over de Top en Natuurlijke Selectie. In 2018 was de laatste voorstelling Alle 30 NUHR. Met de formatie De Ploeg maakt hij voorstellingen als Festen en Ben Hur.

Op televisie is Peter o.a. te zien (geweest) in de programma’s Najib Wordt Wakker, Kopspijkers, Vrienden van Van Swieten, (samen met Hans Sibbel) in 127 Wensen: Op Reis Met en VTBL. Aan deze programma’s schrijft hij zelf mee. Peter speelt een leraar in de film Shouf Shouf Habibi! en de hoofdrol in de korte film Balbezit. Peter was ook te zien in de Telefilm Het Hart van Hadiah Tromp.
Sinds 2014 in de humoristische tv-serie Jeuk met o.a. Thomas Acda en Jelka van Houten.

Sinds 2002 verzorgt Heerschop iedere vrijdagochtend een weekoverzicht genaamd Lieve Marianne, in het programma Evers Staat Op van Edwin Evers op Radio 538. De naam van dit overzicht is ontleend aan schaatsster Marianne Timmer, aan wie hij het overzicht zogenaamd vertelt. In de serie Lieve Marianne zijn inmiddels ook drie columnbundels verschenen.

In 2006 maakt Peter zijn theaterregiedebuut met het stuk Het Goede Lichaam. In het najaar van 2009 is Peter te zien in de comedy Sorry Minister. Ook speelt hij een gastrol in Verborgen Gebreken. Als teamcaptain bij Ik hou van Holland bereikt hij in de periode 2009-2011 wekelijks een miljoenenpubliek. In 2011 regisseert hij de Sas & Jan Zelfhulptour van Saskia Noort en Jan Heemskerk.